Chcete kozub na ozdobu alebo pre teplo? Prečítajte si aké máte možnosti.
Ohnisko v interiéri je príjemným a dekoratívnym prvkom, môžete z neho však aj získať tepelné zisky. Ak vás v dome či na chalupe okrem farby obkladov zaujíma aj výhrevnosť vášho krbu a jeho vplyv na vaše zdravie, mali by ste sa zaujímať aj o jeho vnútornú konštrukciu. Prezradíme vám, aké máte možnosti a čo vám môžu poskytnúť.
Kozub pre efekt
Klasický kozub s murovaným otvoreným ohniskom bez krbovej vložky má síce hlbokú tradíciu, ale slúži skôr na estetické účely. Nedodáva veľa tepla, zohreje len prísediacich v relatívnej blízkosti, aj to len dovtedy, kým prikladajú. Jeho nevýhodou je aj to, že zo všetkých výhrevných telies má najväčšiu spotrebu paliva. Napriek tomu, že klasické kozuby vyzerajú jednoducho, stavajú sa ťažšie ako typy s vložkami a veľa firiem to ani správne nedokáže.
Teplovzdušné krby s vložkou
Najväčšej obľube sa u nás stále teší teplovzdušný krb. Základom je liatinová alebo oceľová krbová vložka, ktorá sa obstavia tehlami alebo keramickým obkladom – „kachľami“. Jeho výhrevné schopnosti veľmi neprevyšujú predošlý typ, je však pomerne lacný a jednoducho sa inštaluje. Podobným prípadom je aj teplovzdušná pec s vložkou. Princíp spaľovania a vytvárania tepla v nej je rovnaký ako v krbe, má však iný tvar – je obvykle širšia a členitejšia. Všetky tieto modely zohrejú vzduch pomocou rozpálenej kovovej vložky. Ten potom prúdi hore, ku stropu miestnosti, a po ochladení klesá k podlahe. Tak vznikajú prúdy teplého vzduchu – z toho pochádza aj ich označenie. Teplovzdušné typy ohnísk vykúria priestor okolo seba pomerne rýchlo, teplotný spád medzi stropom a podlahou však býva často až 20 °C. Ich užívatelia sa zvyknú sťažovať na teplý suchý vzduch v oblasti hlavy a súčasne studené nohy. Majú pomerne vysokú spotrebu dreva, asi 4 – 5 kg za hodinu a prikladať treba v intervale 1 až 2 hodiny.
Sálavé kachľové pece
Kachľová akumulačná pec hospodári s teplom ohňa úplne inak. Jej vnútro je z tehál alebo šamotiek, plášť tvoria keramické alebo omietacie kachlice. Takéto materiály šíria teplo sálaním. Tepelné žiarenie sálavého tepla vytvára v interiéri relatívne nízku teplotu, nevznikajú však zvýšené pohyby vzduchu, teplotné spády ostávajú malé a vlhkosť prostredia kolíše okolo optimálnej hodnoty 30 – 50 %. Vytvára tak príjemnú a zdravú tepelnú pohodu. Sálavé piecky vykurujú miestnosť, v ktorej stoja, prídavnými ťahmi – prieduchmi, ktoré sa však môžu viesť aj do iných miestností. Jednou pecou tak môžete vyhriať celý obytný objekt. Na rozdiel od teplovzdušných typov sprostredkujú v akumulačných telesách prestup tepla spaliny z ohňa. Vďaka uzavretému okruhu prieduchov je v nich nízka spotreba paliva, približne 10 – 12 kg za 12 hodín, a prikladať stačí dva krát za deň. Sálavé roštové i bezroštové pece majú väčšinou zaoblený a členitý tvar.
Všetko alebo nič
Ak sa nechcete vzdať ani jednej z výhod rôznych druhov tepla, môžete mať oboje. Teplovzdušné a sálavé teplo sa totiž dá aj kombinovať. Majster kachliar to docieli predelením vnútra pece na dve časti. Predná časť s krbovým ohniskom je teplovzdušná, spaliny sa však neodvedú do komína, ale prechádzajú ťahmi a vytvárajú sálavé teplo. Špeciálnym prípadom je pec hypokaustová. Pracuje na princípe teplého vzduchu vznikajúceho v kovovej vložke, ale na rozdiel od teplovzdušnej ho nevypúšťa, ale ním omieľa vnútorné steny kachlíc alebo tehál, čím ich zohreje. Tak sa jej teplo môže dostať aj do iných miestností.
Náš tip 1
Ako vyžmýkať oheň
K otvorenému ohnisku je možné pripojiť aj teplovodný výmenník. Pomocou neho sa môže 40 – 70 % tepelnej energie odovzdať teplovodnému systému. Podľa toho, akým spôsobom tento systém odborník naprojektuje, môže vyhriate voda buď prúdiť do vykurovacích telies, radiátorov, alebo pripravovať teplú úžitkovú vodu.
Výhody a nevýhody domácich ohnísk
Teplovzdušné typy – patria sem telesá s kovovou vložkou, kozuby aj pece.
Výhody :
- jednoduchá inštalácia
- pomerne nízka cena
- vďaka rýchlemu rozkúreniu sú vhodné do objektov, kde sa nezdržujete dlhší čas, napríklad do chaty či chalupy
Nevýhody :
- nekvalitné teplo nerovnomerne rozložené v miestnosti
- veľká spotreba paliva
- potreba častého prikladania
- po spotrebovaní paliva teplo rýchlo vychladne
Sálavé typy – čiže kachľové pece roštové i bezroštové, hypokaustové pece.
Výhody :
- minimálna spotreba paliva
- prikladať stačí 2 krát za deň
- rovnomerne rozložené teplo v miestnosti
- zdravotne prospešné vykurovanie
Nevýhody :
- dlhšie rozkurovanie, približne 1 deň
- vyššia cena
Náš tip 2
Úskalia pri plánovaní pece alebo kozuba
Hovorí predseda Cechu kachliarov, krbárov a peciarov Slovenska Jozef Bitala.
Na stavbu otvoreného ohniska je vhodné vyhľadať odborníka. Niektoré firmy propagujú výhodnosť svojich výrobkov len preto, že iný typ nevedia postaviť. Predajcovia kozubových vložiek niekedy tvrdia, že obložením kozuba kachľami bude vznikať sálavé teplo, ale tým zákazníkov zavádzajú. Pri teplovzdušných krboch s akýmkoľvek obložením vzniká cirkulácia vzduchu a podiel sálania je len veľmi malý. Na stavbu akumulačných pecí je rozhodne potrebný skúsený kachliar. Teplo kachľovej akumulačnej pece je najkvalitnejšie a najpríjemnejšie. V krajinách západnej Európy sú tieto pece veľmi obľúbené pre kvalitu tepla a ich malú náročnosť pri obsluhe. Odbornú kachliarsku firmu je treba vyberať dôsledne. Vyhnete sa tak zbytočným problémom. Dnes sa už začína požadovať pri kolaudácii domu a revíznej správe na komín aj doklad o odbornej spôsobilosti kachliarskej realizačnej firmy. Zárukou spôsobilosti je určite členstvo v niektorom slovenskom cechu kachliarov.
Náš tip 3
Kozub aj do bytu
Ak by ste chceli mať kozub len pre príjemný pocit a nechcete sa trápiť komínom, spalinami a nosením dreva, môžete si zadovážiť elegantný bezkomínový kozub. Kvalitné modely už dnes ponúkajú aj slovenské firmy. Dajú sa zabudovať, postaviť na podlahu alebo jednoducho zavesiť na stenu. Je to možné aj vďaka ich nízkej hmotnosti – vážia približne 5 až 50 kg. Poskytujú nielen vizuálne potešenie, ich výhrevné teleso má výkon 2 – 3 kW a býva riadené termostatom. Zatiaľ čo u klasických kozubov odchádza značná časť tepla komínom, u týchto špeciálnych modelov zostáva 100 % vytvorenej energie v miestnosti. Obľúbeným palivom je bio – alkohol, ale nájdete aj typy na propán, zemný plyn či elektrinu. Bezkomínové kozuby sa bez problémov dajú inštalovať do ktorejkoľvek miestnosti, po čase ich môžete podľa želania premiestniť a ich ceny sú v porovnaní s tými klasickými podstatne nižšie.
Spotreba bio-alkoholu
V kozube horí 1 liter bio – alkoholu približne 3 – 6 hodín (v závislosti od typu a nastavenia horáka). Cena za 1 liter sa pohybuje v rozmedzí 3,3 – 4 €. Pri optimálnom nastavení horáka by vás teda hodina horenia mala stáť iba 0,52 €.