Varenie je pre väčšinu z nás každodenná činnosť. Preto tu aj existuje veľký priestor pre zníženie spotreby energie. Prečítajte si naše tipy ako variť efektívnejšie.
1. Menej je niekedy viac, to platí aj pri varení.
Aj pri varení vajec môžete ušetriť: na dno hrnca postačí množstvo vody na hrúbku prsta – vajcia sa uvaria vo vodnej pare. Funguje to aj so zemiakmi či brokolicou.
2. Variť na plyne.
Je to lacnejšie a šetríte tým prírodu. Straty energie sú vďaka priamemu spaľovaniu viditeľne menšie a plyn sa ľahšie reguluje.
3. Nepredhrievajte rúru na pečenie.
Aj keď je to často napísané v recepte, väčšinou je predhriatie rúry zbytočné (výnimka: špeciálne cesto). Keď ju vypnete pár minút pred dopečením, využijete zvyšok tepla bez míňania elektriny.
4. Pokrievka patrí na hrniec.
Pokrievka na hrnci zníži spotrebu energie až na 1/4! Najlepšie sú tlakové hrnce, ktoré ušetria ďalších 50 % energie.
5. Využívajte rýchlovarnú kanvicu.
Varenie cestovín. Najrýchlejšie zovrie voda v rýchlovarnej kanvici alebo za pomoci ponorného variča. Ak máte elektrický sporák, oplatí sa nechať vodu najprv zovrieť a potom vliať do hrnca.
6. Staré pečivo neohrievajte v rúre.
Ak ho položíte na nadstavec na toastovači, ušetrite až 70 % energie.
7. Mikrovlnnú rúru využívajte len na maličkosti.
Ohrejete dva obedy a spotrebujete viac energie ako sporák. Príliš veľa energie miniete aj pri rozmrazovaní v mikrovlnke. Preto potraviny radšej vyberte z mrazničky dostatočne včas pred varením a nechajte ich rozmraziť len pri izbovej teplote.